Ügyfélbeszámolók

Nyugdíjemelés, de mikor?

Ügyfelünk azzal fordult a Fővárosi Kormányhivatalhoz, hogy nyugdíja korrekcióra szorul és kérelmezte az eljárást a nyugdíjának megemelése felől. Ekkor kiadtak Ügyfelünknek egy függő hatályú végzést, mely arról szólt, hogyha az ügy meghatározott határidőn túl rendeződik, úgy Ügyfelünk 10.000 forintra tarthat igényt. Az ügy elhúzódása bekövetkezett, így a függő hatályú végzés jogerőssé vált, melyről Ügyfelünk értesítést is kapott. A várt összeg azonban hónapok múlva sem érkezett meg számlaszámára. Ügyfelünk ekkor kérte a segítségünket.

A teljes történet

Esettanulmányok

Az elmaradt juttatás

Ügyfelünk negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonult munkáltatójától.

A teljes történet


Külföldi autóbérlés

2017. július 6.

A nyár kellős közepén még sokan vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy a nyaralás előtt állnak. Külföldre való utazáskor pedig többen döntenek az autóbérlés mellett, hiszen ez az egyik legegyszerűbb, legkényelmesebb módja a célállomás és környékének bebarangolásának.  A bérlés részleteinek azonban már kevesen néznek igazán utána. A lehetséges buktatókra alábbi cikkünkben hívjuk fel a figyelmet.

Manapság az internetes ügyintézés igencsak felkapott. Az autóbérlést is le tudjuk bonyolítani online, mégpedig úgy, hogy a kiválasztott autókölcsönző honlapján regisztrálunk, kiválasztjuk a számunkra megfelelő gépkocsit, az előleget pedig átutaljuk a megadott számlaszámra.

Legyünk fokozottan elővigyázatosak, ugyanis az általános szerződési feltételek tartogathatnak nem várt, kellemetlen meglepetéseket, amik akár a nyaralás teljes tartamára kedvünket szeghetik. Érdemes otthon, nyugodt körülmények között átnézni az ÁSZF-et, hiszen így nagyobb eséllyel észrevesszük azokat a részleteket, melyek a helyszínen, már a kölcsönző ügyfélszolgálati pultjánál állva, gyorsan átolvasva talán nem tűnnek fel.

Mik is lehetnek ezek a buktatók?

1. Bérleti díj, egyéb költségek

A bérleti szerződés magában foglalja, hogy a bérleti díj milyen elemekből áll össze. Azt, hogy például magában foglalja-e biztosítást, ha igen, az mire terjed ki? (Töréskárra, lopásra, stb.) Ha nem, akkor a biztosítási összeg plusz kiadásként jelenik meg. További költséget jelent a biztosíték. Ennek összege akár több ezer euro is lehet, melyet a szerződő hitelkártyáján zárolnak és sok esetben a bérleti időszak lejártát követően csak hetekkel, akár 1-2 hónappal később történik a feloldás. Egyéb költségként jelentkezik még a gyermekülés, GPS, vagy akár a wifi.

2. Bérleti díj fizetésének módja

A díjfizetés módját szintén az ÁSZF-ben találjuk. Gyakran kizárt a készpénzfizetés, ehelyett sok esetben kizárólag dombornyomott hitelkártyát (credit card) fogadnak el, mely nem összetévesztendő a hagyományos bankkártyával (debit card). Felsőkategóriás jármű bérlésekor pedig nagy valószínűséggel 2 db, a szerződő fél nevére szóló hitelkártya felmutatása az elvárt.

3. Üzemanyag

A bérleti szerződésben szerepel az is, hogy az autót teli tankkal vagyunk-e kötelesek visszavinni, vagy sem. Ha nem, ennek ellenére mégis teli tankoltuk az autót, ne számítsunk arra, hogy a benzintöbblet ellenértékét kifizetik.

4. Sérülések

A későbbi felesleges jogi procedúra elkerülése érdekében, az autó átvételekor érdemes azt körbejárni, arról jó minőségű fényképfelvételt készíteni és vetessük jegyzőkönyvbe a meglévő sérüléseket. Ha ezt nem tesszük meg, a visszavitelt követően nehéz, ha nem lehetetlen bizonyítani, hogy az adott karcolást, horpadást nem mi okoztuk.

5. Határátlépés

Ha olyan szándékkal bérlünk autót, hogy azzal a szomszédos országokat is meglátogatjuk, arról előzetesen értesítsük a kölcsönzőt és kérjünk engedélyt, ha lehet, írásban. Számításba kell vennünk, hogy plusz költséget számíthatnak fel a határátlépésért, de csak akkor, ha az általános szerződési feltételek ekként rendelkeznek.

Összegezve a fentieket, ha előzetesen áttekintjük a bérleti szerződést, számba vesszük, hogy milyen feltételei vannak a kölcsönzésnek, milyen dokumentumok felmutatása nélkülözhetetlen, milyen mértékű költségek merülhetnek fel, minden bizonnyal elkerülhetők az autóbérlésből eredő problémák, a nyaralásunk pedig zavartalan lehet. Ha mégis komplikáció adódik, értesítsük nyomban a bérbeadó céget. A nyelvi nehézségek leküzdésében pedig az érintett ország konzulátusa tud segíteni. Így a legfontosabb telefonszámokat tartsuk magunknál.


dr. Sári Judit

Kategóriák: Közlekedés, Polgári törvénykönyv - Szerződésjog

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. július 6., (228 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép