Ügyfélbeszámolók

Jár nekem a garantált bérminimum

Ügyfelünk autóbuszvezetőként dolgozik egy vidéki önkormányzatnál hosszú évek óta. Az önkormányzat 2017-től kezdődően nem akarta megfizetni Ügyfelünknek a garantált bérminimum emelt összegét, mivel Ügyfelünk saját maga nem tudta alátámasztani, hogy mi alapján jogosult ezen járandóságra. Ekkor Társaságunkhoz fordult és felvilágosítást kért.

A teljes történet

Esettanulmányok

Hibás mobiltelefon

Ügyfelünk azzal fordult hozzánk, hogy a vadonatúj, kereskedésből vett mobiltelefonja egy hét használat után meghibásodott. Visszavitte a kereskedésbe, ahonnan tovább küldték a forgalmazóhoz. A diagnosztika alaplap hibát jelzett, de az ügyfelünk három hét várakozás után sem kapta vissza egy hetes telefonját. Társaságunk megkeresésére, a kereskedéshez intézett felszólító levelünk hatására az ügyfelünk rövid úton kapott egy új telefonkészüléket, mivel az általa beküldött telefon nem volt javítható. Ügyfelünk elégedetten köszönte meg hathatós segítségünket, mely gyors, szakszerű mivolta miatt rövid úton elérte célját.

A teljes történet


Könnyebbé vált munkavállalói bizonyítás a munkaügyi perben

2017. október 11.

Az Országgyűlés, a Kormány és a minisztériumok ontják magukból a jogszabályokat. Nemhogy az átlagembernek, de még a jogászoknak is kihívást jelent a jogszabályi környezet változásainak nyomon követése.

Az új jogszabályok közül is kiemelkedik, amikor egy új eljárási kódex lép hatályba, mint amilyen a polgári perrendtartást szabályozó törvény. Ennek a monumentális törvénynek igen nagy hatása lesz a jövő polgári peres eljárásain keresztül a jogviták eldöntésére, végső soron a peres felek egyéni sorsára. A törvény megújítja a munkaügyi perek bizonyítási szabályait is, amiről ebben a cikkben adunk rövid áttekintést.

A munkajogban bevett és közismert alaptézis, hogy a munkáltató és a munkavállaló nem egyenlő felek a munkaviszonyban és a perben sem. Éppen ezért mind a törvény, mind az azt kiegészítő bírói gyakorlat már eddig is arra törekedett, hogy a pártatlan elbírálást szem előtt tartva lehetőleg könnyítsen a munkavállalók perbeli helyzetén. Az új polgári eljárásjogi kódex, amely a munkaügyi perek menetét is jelentősen reformálja, fontos bizonyítási szabályt fektet le az alábbiak szerint:

A munkaügyi perben a munkáltatónak kell bizonyítania

a) a kollektív szerződés, az igény elbírálásához szükséges belső szabályzatok, utasítások és a jogvita eldöntéséhez szükséges, a munkáltató működési körében keletkezett okiratok tartalmát,

b) az igényelt juttatással összefüggő számítások helyességét, ha az vitatott és

c) - bérvita esetén - a juttatás megfizetését.

A munkaügyi perekben, mivel a munkavállalói igény bizonyítására alkalmas szabályzatok, dokumentumok a munkáltatónál vannak, ezeket a munkavállaló nemegyszer nem is ismeri, vagy pontatlanul tudja a tartalmát. Az új szabályok, melyek a munkáltatónak konkrét bizonyítási kötelezettséget írnak elő, az eljárás jogszerű megalapozásán - és gyorsításán - túlmenően a bíróságnak egyértelmű lehetőséget adnak arra, hogy a bizonyítatlanság következményét a munkáltatóra hárítva a munkáltatót kötelezze a munkajogi igény elbírálásához szükséges okiratok, nyilvántartások, számítások csatolására.

Mindez a munkavállaló számára lényegi és jelentős könnyebbség a perben, hiszen adott esetben pl. nem neki kell részletesen levezetnie számításokkal, hogy miért járt volna neki több bér annál, mint amennyit kézhez vett, hanem a munkáltatónak kell a számításai helyességét megalapoznia. A munkaadók egy része, melyek eddig előszeretettel fizették részben vagy egészben a bért zsebből bizonylat és bérjegyzék nélkül, kénytelen lesz ezentúl dokumentálni a kifizetést. Az új szabályok szerint ugyanis, ha ezt elmulasztja, nehéz helyzetbe kerül a rá háruló bizonyítási teher alapján még akkor is, ha egyébként tényleg kifizetésre került (szabálytalanul) a vitatott járandóság.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Munkajog

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. október 11., (104 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép