Ügyfélbeszámolók

Jár nekem a garantált bérminimum

Ügyfelünk autóbuszvezetőként dolgozik egy vidéki önkormányzatnál hosszú évek óta. Az önkormányzat 2017-től kezdődően nem akarta megfizetni Ügyfelünknek a garantált bérminimum emelt összegét, mivel Ügyfelünk saját maga nem tudta alátámasztani, hogy mi alapján jogosult ezen járandóságra. Ekkor Társaságunkhoz fordult és felvilágosítást kért.

A teljes történet

Esettanulmányok

Veszélyes üzem – gyermekbaleset az ugrálóvárban

Ügyfeleink gyermekükkel egy ingyenes szabadidős rendezvényen vettek részt, aki a jól ismert és közkedvelt ugrálóvárban játszott. Sajnos az ugrálóvár egyik része nem volt kellő gondossággal előkészítve, kevesebb levegő volt benne a szükségesnél, ezért Ügyfelünk gyermeke a játék közben egyik végtagját eltörte.

A teljes történet


Kártérítési felelősség villámárvíz esetén

2017. június 26.

Autóvezetőként főként a nyári időszakban találkozunk hirtelen kialakuló árvizekkel a közúton, mely jelenség nagyon könnyen az autó meghibásodásához vezet. Mit érdemes tudni a villámárvizekről? Kit terhel a felelősség, ha a víz kárt okoz a járműben? Az alábbi cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

Elsőként érdemes tisztában lenni azzal, hogy villámárvízről akkor beszélünk, hogyha a hirtelen jött nagy eső miatt aránylag kis területen nagy mennyiségű víz gyűlik össze, melyet a hagyományos vízelvezető rendszerek nem tudnak azonnal elnyelni.

Felmerül a kérdés, hogy kit terhel kártérítési felelősség abban az esetben, ha autónkkal villámárvízbe hajtunk, a beázás pedig kárt okoz a járműben.

A helyi közutak kezeléséről szóló jogszabály szerint a közútkezelő köteles gondoskodni arról, hogy a közút a biztonságos közlekedésre alkalmas legyen. Ennek érdekében pedig a helyi közutakat a közút kezelőjének közlekedésre alkalmas állapotban kell tartania, illetve a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzetet el kell hárítania.

Lényeges tudni azonban, hogy a villámárvíz vis maior helyzetet teremt, ami azt jelenti, hogy egy előre nem látható eseménnyel állunk szemben. Ez pedig a közútkezelőt meggátolja kötelezettsége azonnali elvégzésében. Jogi szempontból tehát nem várható el tőle, hogy egy ilyen helyzetben nyomban elhárítsa a veszélyt.

Természetesen szükség szerint, a lehetőségeihez mérten azonnal intézkednie kell az érintett útszakasz forgalom elől történő elzárása iránt, azonban járművezetőként kiemelten körültekintőnek kell lennünk ilyen természeti csapás esetén. Jóllehet, a beázás okozta kárunk nem követelhető a közútkezelőtől, amennyiben megállapítást nyer, hogy az akkor keletkezett, amikor a közútkezelőtől még nem volt elvárható az útszakasz lezárása.

A vihar elcsendesülését követően változik a jogi megítélés, hiszen a vis maior helyzet ekkorra megszűnik és alappal várhatja el minden sofőr, hogy a villámárvíz miatt veszélyes útszakaszokon figyelmeztető jelzést vagy útlezárást alkalmazzon a közútkezelő. Ez utóbbi esetben, ha elmulasztja az intézkedést, úgy a kártérítési felelőssége nagy eséllyel fennáll. Vizsgálandó továbbá, hogy a csatorna tisztítása, karbantartása során úgy jártak-e el, ahogyan az az adott helyzetben elvárható volt. Ugyanis ha bizonyítást nyer, hogy nem így történt, a kártérítési felelősség szintén fennállhat.

Összegezve a fentieket, a hangsúly az időbeliségen van, hiszen a villámárvíz kialakulásának pillanatában a közútkezelő még nincs abban a helyzetben, hogy a helyszínen intézkedést foganatosítson, ekkor még kártérítési felelőssége sem áll fenn. Így járművezetőként ilyen helyzetben különösen körültekintőnek kell lennünk és jobban tesszük, ha lehetőség szerint új útvonalat választunk a célállomás eléréséhez. Ezzel megkímélve magunkat és autónkat egy felesleges jogi hercehurcától, melynek a végén sajnos nem garantált a siker.


dr. Sári Judit

Kategóriák: Közlekedés

Címkék: kártérítés, árvíz, kártérítési felelősség

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. június 26., (238 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép