Ügyfélbeszámolók

Nyugdíjemelés, de mikor?

Ügyfelünk azzal fordult a Fővárosi Kormányhivatalhoz, hogy nyugdíja korrekcióra szorul és kérelmezte az eljárást a nyugdíjának megemelése felől. Ekkor kiadtak Ügyfelünknek egy függő hatályú végzést, mely arról szólt, hogyha az ügy meghatározott határidőn túl rendeződik, úgy Ügyfelünk 10.000 forintra tarthat igényt. Az ügy elhúzódása bekövetkezett, így a függő hatályú végzés jogerőssé vált, melyről Ügyfelünk értesítést is kapott. A várt összeg azonban hónapok múlva sem érkezett meg számlaszámára. Ügyfelünk ekkor kérte a segítségünket.

A teljes történet

Esettanulmányok

Lakásvásárlással gyakran jár becsapás is!

Ügyfelünk és neje megegyeztek egy ingatlanközvetítő irodával a hirdetés feltételeiben szóban. Később megkapták faxon a szerződést, ami ránézésre a megegyezés szerinti tartalmú volt.

A teljes történet


Iskolakezdési támogatás

2017. augusztus 22.

Közeledve a tanévhez, mind a szülők, mind pedig a gyerekek megérzik az iskola súlyát. A szülők számára anyagilag sem mindegy, hogy mekkora költséggel kell számolniuk az iskolakezdés alkalmával. Az elmúlt években már többször szó esett az iskolakezdési támogatásról, mely a béren kívüli juttatás részét képező tétel. Ennek szabályait tekintjük most át.

Korábban az iskolakezdési támogatás részletszabályait a személyi jövedelemadóról szóló törvény igen részletesen tartalmazta. Idén január 1. napjától hatályba lépett módosítások eredménye az lett, hogy az Szja. törvényben a jogalkotó eldugta az idevonatkozó rendelkezést és részben módosította a juttatásra vonatkozó szabályokat is.

Változatlan szabály, hogy az alsó- és a középiskolai tanulmányokat folytató gyermek után igényelheti a szülő. Akár az édesanya, akár az édesapa is, akár mindketten igényelhetik a munkáltatótól, a lényeg az, hogy családi pótlékra legyenek jogosultak.

Korábban az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatásként volt adható a munkáltató által a munkavállaló javára. Jelenleg a cafetéria rendszeren belül adható juttatás. Mindebből következik, hogy a munkáltató egyáltalán nem köteles ezt a juttatást adni a munkavállaló javára.

A juttatás egyébként a tanévkezdést megelőző 60. naptól adható és a naptári év végéig használható fel. A juttatás egyébként utalvány formájában vehető igénybe és változatlanul meghatározott célokra használható fel. Ezért az utalvány csak és kizárólag tankönyv, taneszközök, gyermekruházat vásárlásra használható fel, tehát olyan termékek megvásárlását teszi lehetővé, mellyel az iskolakezdés megkönnyíthető. Ez pedig lényeges segítség a családok részére. Emiatt érdemes mindenkinek utána érdeklődnie, hogy a munkáltatója nyújt-e ilyen cafetéria juttatást vagy sem.


dr. Burján Zsuzsanna

Kategóriák: Oktatás

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. augusztus 22., (88 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép