Ügyfélbeszámolók

Lakásvásárlás - problémás kötbérfizetés

Csabai Zsuzsanna és párja, Bitvai Csaba

Az általunk kalkulált összeg 980 ezer Ft volt, a kivitelező azonban nem volt hajlandó 400 ezer Ft-nál többet fizetni, s ügyvédhez fordultak. Vettünk egy 5 lakásos társasházban egy lakást. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Jogtalan levonás a fizetésből

Ügyfelünket munkáltatója gépkocsivezető munkakörben alkalmazza. Az ügyfél gondatlan közúti balesetet okozott. 

A teljes történet


Iskolakezdési támogatás

2017. augusztus 22.

Közeledve a tanévhez, mind a szülők, mind pedig a gyerekek megérzik az iskola súlyát. A szülők számára anyagilag sem mindegy, hogy mekkora költséggel kell számolniuk az iskolakezdés alkalmával. Az elmúlt években már többször szó esett az iskolakezdési támogatásról, mely a béren kívüli juttatás részét képező tétel. Ennek szabályait tekintjük most át.

Korábban az iskolakezdési támogatás részletszabályait a személyi jövedelemadóról szóló törvény igen részletesen tartalmazta. Idén január 1. napjától hatályba lépett módosítások eredménye az lett, hogy az Szja. törvényben a jogalkotó eldugta az idevonatkozó rendelkezést és részben módosította a juttatásra vonatkozó szabályokat is.

Változatlan szabály, hogy az alsó- és a középiskolai tanulmányokat folytató gyermek után igényelheti a szülő. Akár az édesanya, akár az édesapa is, akár mindketten igényelhetik a munkáltatótól, a lényeg az, hogy családi pótlékra legyenek jogosultak.

Korábban az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatásként volt adható a munkáltató által a munkavállaló javára. Jelenleg a cafetéria rendszeren belül adható juttatás. Mindebből következik, hogy a munkáltató egyáltalán nem köteles ezt a juttatást adni a munkavállaló javára.

A juttatás egyébként a tanévkezdést megelőző 60. naptól adható és a naptári év végéig használható fel. A juttatás egyébként utalvány formájában vehető igénybe és változatlanul meghatározott célokra használható fel. Ezért az utalvány csak és kizárólag tankönyv, taneszközök, gyermekruházat vásárlásra használható fel, tehát olyan termékek megvásárlását teszi lehetővé, mellyel az iskolakezdés megkönnyíthető. Ez pedig lényeges segítség a családok részére. Emiatt érdemes mindenkinek utána érdeklődnie, hogy a munkáltatója nyújt-e ilyen cafetéria juttatást vagy sem.


dr. Burján Zsuzsanna

Kategóriák: Oktatás

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. augusztus 22., (153 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép