Ügyfélbeszámolók

A kis ember és a nagy hal története

Votisky András

A szerviznél azt mondták, ők kárügyet a *** Biztosító esetében nem intéznek, nekem kell rendeznem, de nekik fizessem ki a teljes javítási költséget.

A teljes történet

Esettanulmányok

Nyelvlógatva a sífelvonóig?

Ügyfelünk egy országos hálózattal rendelkező, nemzetközileg is elismert utazási irodában befizetett 2 fő részére egy síutat. A katalógus szerint, a választott szállás a sílifttől mindössze 150 m távolságra található. Ez azért volt elsődleges szempont ügyfelünk számára, mert felesége gyermeket várt és nem akartak minden nap hosszan gyalogolni a sífelszereléssel. 

A teljes történet


Ingatlanra kötött vételi ajánlat

2017. május 22.

Aki lakásvásárlás előtt áll, bizonyára tudja, hogy mennyi utánajárást, keresgélést igényel megtalálni az igazit, ami teljes mértékben megfelel az igényeinknek, de még a pénztárcánknak is. Ha pedig az ingatlanközvetítő olyan ajánlatot tesz, amitől rögtön leesik az állunk, nem akarjuk elszalasztani a kihagyhatatlan lehetőséget. Emiatt talán gondolkodás nélkül alá is írunk egy általa előre elkészített vételi ajánlatot.  De mire is kötelezzük magunkat ezzel? Érdemes odafigyelnünk a buktatókra, hogy a későbbi felesleges jogi hercehurca helyett inkább a lakberendezésen járhasson az eszünk. Következő cikkünkben az ingatlanra kötött vételi ajánlatra vonatkozó szabályokat járjuk körül.

Ha a vevő írásbeli nyilatkozatával vételi ajánlatot tesz és azt az eladó elfogadja, azzal az ingatlan adásvételi szerződés megkötésére vállalnak kötelezettséget a felek. Az ajánlatban meg kell határozni az adásvétel lényeges elemeit, úgy, mint a feleket, az ingatlant, a vételárat, az elővásárlásra jogosultakat, fizetési ütemezést, az ingatlan tehermentességét, a foglalót, stb.

Az ajánlat aláírása és elfogadása mindkét fél számára egyfajta biztonságérzetet nyújt. A vevő megnyugodhat, hogy feltehetően nem viszik el előle a hőn áhított lakást, és az eladónak sem kell tovább vevő után kutatnia. Azt azonban tudnunk kell, hogy az esetek többségében egyik félnek sem származik hátránya abból, ha időközben meggondolja magát. Ugyanis ha előleg címen adunk át bizonyos összeget a nyilatkozat megtételével egyidejűleg, akkor a szerződés létrejötte esetén az beleszámít a vételárba, ellenkező esetben pedig levonásmentesen visszakerül a zsebünkbe. Foglaló esetén, ha a mi hibánkból hiúsul meg az adásvétel, azt sajnos elveszítjük. Így ez utóbbival vigyázzunk!

Nagyon fontos a határidő meghatározása is, hiszen annak leteltéig áll fenn az úgynevezett ajánlati kötöttség. Tehát a nyilatkozatban meghatározott időpontig a vevőjelölt köteles megkötni az adásvételi szerződést az eladóval, mégpedig az ajánlat szerinti tartalommal. Megjelölhetünk e célból egy konkrét dátumot is, vagy bizonyos feltétel bekövetkezéséhez is köthetjük nyilatkozatunkat. Ez utóbbira példa a jelenleg tulajdonunkban álló ingatlanunk elidegenítésének az időpontja.

Érdemes előre ellenőrizni a tulajdoni lapot ahhoz, hogy megtudjuk, van-e bármilyen teher az ingatlanon. Ha igen, akkor nyilatkozatunkban rögzítsük az ingatlan tehermentesítésének a módját. Úgyszintén hasznos feltüntetni a fizetési ütemezést is.

Egy szó, mint száz, járjunk nyitott szemmel, legyünk körültekintőek és mindig fontoljuk meg, hogy mire is vállalunk kötelezettséget. Semmiképpen ne tegyünk olyan tartalmú nyilatkozatot, mely számunkra kedvezőtlen vagy kétes jelentésű. Hiszen még ha előleg jogcímen is adjuk át a biztosítékot, és a szerződés meghiúsulása esetén az eladó nem adja vissza kérésünkre a neki átadott pénzt, hosszas jogi procedúra árán tudjuk csak visszaállítani az eredeti állapotot. Ha egyáltalán vissza tudjuk. 


dr. Sári Judit

Kategóriák: Ingatlan - Adásvétel

Címkék: ingatlan, ingatlan adásvétel, ingatlan vásárlás, adásvétel

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. május 22., (272 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép