Ügyfélbeszámolók

Felmondás távolléti díj nélkül. Létezik ilyen?

Ügyfelünk határozatlan idejű munkajogi jogviszonyát munkáltatója felmondással megszüntette, emellett felmentette őt a munkavégzési kötelezettség alól a felmondási idő teljes tartamára. Majd Ügyfelünk kétségbeesetten fordult Társaságunkhoz, jelezve, hogy munkáltatója egy forintot sem fizetett neki a felmondási időre. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Nincsenek korlátok

Ügyfelünk internet előfizetésével kapcsolatban jelezte panaszát, miszerint az adatátviteli sebesség nem éri el a reklámokban meghirdetett, és számára maximális sebességként jelzett nagyságot.

A teljes történet


Hogyan vihető tovább a bonus besorolás?

2016. október 27.

Korábban is foglalkoztunk már a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz kapcsolódó bonus-malus rendszerrel, melynek fokozatai a biztosítási díj mértékét befolyásoló tényezők. Kármentes időszakok esetén ugyanis magasabb bonus fokozatba kerülünk, mely csökkenti a fizetendő díjat; baleset okozása esetén azonban ez a szorzószám megemeli a fizetési kötelezettséget. Most a gépjármű eladás kapcsán előforduló esetekkel foglalkozunk, nem mindegy ugyanis, hogy milyen díjakkal kell kalkulálnunk egy újonnan vásárolt autó esetén.

Érdemes rögzíteni, hogy a bonus fokozat a gépjármű üzembentartójához kötődik. A besorolás biztosítási időszakonként változik, ha a biztosítást díjfizetéssel fenntartják. Ennek lehet jelentősége például, ha 3 nap múlva lejár a biztosítási időszakunk és kármentes tartamot tudhatunk magunk mögött, viszont új gépjárművet vásárolunk. Csak a meglévő fokozatot vihetjük át ugyanis, az új gépjárműre kötött biztosítással új biztosítási időszak is kezdődik. Nem veszik tehát figyelembe ilyenkor, hogy már csak akár 1-2 nap kellene a következő fokozathoz, kizárólag az éppen aktuális besorolást vihetjük át az új gépjárműre. Természetesen általában nem ehhez igazítjuk az autók adásvételét, ha van rá lehetőség, mégis érdemes erre figyelni, az eltérés ugyanis akár többezer forint is lehet.

Másik fontos tényező, amelyről kevesen tudnak, hogy a bonus besorolás átvitele csak azonos kategóriájú gépjárművek vonatkozásában lehetséges gépjármű csere esetén és két éven belül (de nem alkalmazandó ez a kedvezmény a díjnemfizetéssel megszűnt szerződések esetén). Nem mindegy tehát a gépjárművek kategóriája sem, mert ha például személygépjármű helyett kisteherautót veszünk, nem lesz átvihető az esetleg nagyon is kedvező, évek alatt megszerzett magas fokozatú besorolás. Ilyenkor az új szerződést A00 osztályba sorolják.

Ha viszont egy adott üzembentartó meglévő gépjárműve mellé vásárol új, azonos kategóriába sorolt autót, először az új szerződést is A00 kategóriába kell sorolni; de amennyiben az első szerződés érdekmúlással megszűnik, akkor a megszerzett magasabb besorolás két éven belül biztosítási időszakon belül is átvihető az újabb szerződésre.

Nyilvánvalóan nem húsbavágó összegekről van szó, mégis érdemes a fenti részletek tudatában lenni, esetleg gépjármű adásvétel esetén ezek figyelembe vételével eljárni.


dr. Rózsa Petra

Kategóriák: Közlekedés

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép