Ügyfélbeszámolók

100 ideges és 1 nyugodt ember

Fata László, Nagykanizsa

2005. szeptember 21-én reggel egy automata parkolóházban hagytam az autómat. Ez egy olyan rendkívül modern szerkezet, ahol egy boxban parkolom le a járművet...

A teljes történet

Esettanulmányok

Felmondani, vagy nem fizetni?

Ügyfelünk lakásbiztosítót váltott, gondolva, hogy nagyon jól járt és sokkal kedvezőbb ajánlatot kapott, mint az előző biztosítója.

A teljes történet


Hogyan számítsuk a határidőket?

2017. január 5.

Rohanó világunkban a határidők, határnapok behálózzák a mindennapjainkat. Elgondolkodtató, hogy például a kedden, postai úton átvett határozat szerinti 15 nap mikor is jár le. Alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük a határidők számításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az egyes eljárási cselekmények teljesítésére nyitva álló időtartamot nevezzük határidőnek, melyet órák, napok, munkanapok, hónapok vagy évek szerint kell számítani, mondja a Polgári Perrendtartásról, valamint a Büntetőeljárásról szóló törvény.

Az órákban megállapított határidővel ritkán találkozunk, de érdemes tudni róla, hogy ez esetben egész óra a mértékegység, a kezdő óra pedig nem beleszámolandó a terminusba.

Ha a határidő napokban vagy munkanapokban van megadva, akkor a kezdőnapot még nem kell figyelembe vennünk. A kezdő nap az a nap, amelyen a határidő megkezdésére okot adó cselekmény vagy egyéb körülmény megtörténik. A fenti példából kiindulva, amikor a postástól átvettük az ajánlott levelet.

Bizonyos esetekben a határidő hónapokban vagy években kerül megállapításra. Ekkor a határidő azon a napon jár le, amely számánál fogva megfelel a kezdőnapnak. Így ha például egy kölcsönszerződés teljesítésére 2016. október 20. napjától számított egy év áll a rendelkezésünkre, a megállapodásból eredő kötelezettségünknek 2017. október 20. napjáig tehetünk eleget.

Előfordul, hogy a határidő lejárta munkaszüneti napra esik. Ne ijedjünk meg, a jogszabály nem írja elő, hogy adott esetben a várva várt vasárnapunkon nyújtsuk be fellebbezési kérelmünket. Elegendő, ha ezt a legközelebbi munkanapon intézzük.

Az utolsó nap végével jár le a határidő akkor, ha az napokban, munkanapokban, hónapokban vagy években került megállapításra. Ezzel ellentétben a bírósági beadvány készítésére, vagy a bíróság előtt teljesítendő cselekményre megállapított határidő már a hivatali idő végével lejár.

Összegezve a fentieket, amennyiben határidő betartására vagyunk kötelesek, érdemes előre kiszámolni, hogy a lejárat pontosan mikorra esik, ezt a dátumot pedig feljegyezhetjük noteszünkbe, okostelefonunkba. Figyeljünk arra is, hogy az ünnepek miatt olykor a munkanapok, illetve a munkaszüneti napok eltérnek a megszokottól. Idén például december 26. napja hétfő, így ha a határidő utolsó napja ekkorra esik, nyertünk további 24 órát a teljesítésre.


dr. Sári Judit

Kategóriák: Adózás

Címkék: határidők, munkanap

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. január 5., (381 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép