Ügyfélbeszámolók

A D.A.S.-nek híre van

Belényesi Lívia, Pécs

Alig három perce álltunk, amikor egy autó egy időközben megüresedő helyre bekanyarodva, majd onnan kitolatva próbált megfordulni az igen szűk helyen.

A teljes történet

Esettanulmányok

JogSzerviz 3+ - Támogatás örökösödési vitában!

Ügyfelünk nevelőapja sajnálatosan elhunyt és a közjegyzői eljárásban derült ki, hogy ügyfelünkön kívül más személy is rendelkezett végrendelettel az elhunyt után.

A teljes történet


Hogyan működik a társasház törvényességi felügyelete?

2017. június 1.

Előző cikkünkben arról írtunk, hogy milyen eszközt biztosít a jogi szabályozás a társasházi közgyűlés határozathozatala során kisebbségben maradt tulajdonostársak részére. Jelen cikkünk célja annak bemutatása, hogy a bíróság mellett mely esetekben milyen egyéb szerv ellenőrzi a társaságok jogszerű működését. 

A társasházi törvény alapján a társasház működésének, szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző látja el. E körben eljárva a jegyző hivatalból ellenőrzi, hogy a társasház

a) alapító okirata, szervezeti-működési szabályzata és azok módosítása megfelel-e a jogszabályoknak,

b) működése, közgyűlési határozata megfelel-e a jogszabályoknak, az alapító okiratnak és szervezeti-működési szabályzatnak, és

c) működése megfelel-e a közgyűlési határozatokban foglaltaknak.

A vizsgálat során a közös képviselő, illetve az intézőbizottság elnöke köteles a jegyzővel együttműködni, ennek keretében kötelesek neki átadni a törvényességi felügyelet lefolytatásához szükséges dokumentumokat, valamint segíteni őt a helyszíni ellenőrzés során.

Amennyiben a jegyző a működés jogszabályba, alapító okiratba, vagy közgyűlési határozatba való ütközését állapítja meg, a társasházat felhívja a működés törvényességének helyreállítására. Ha a társasház a jegyző felhívása alapján a felhívástól számított 60 napon belül a működés törvényességét nem állítja helyre, a jegyző a működés törvényességének helyreállítása érdekében a határidő eredménytelen elteltétől számított 30 napon belül bírósághoz fordulhat. A pert a társasház ellen kell megindítani és a társasház címe szerinti járásbíróság előtt.

A peres eljárásban a bíróság a jegyző keresete alapján

a) megsemmisítheti a közgyűlés jogszabályba vagy alapító okiratba ütköző határozatát és szükség szerint új határozat meghozatalát rendelheti el,

b) a működés törvényességének helyreállítása érdekében összehívhatja a közgyűlést vagy arra a jegyzőt vagy a számvizsgáló bizottságot jogosíthatja fel, illetve

c) ha a társasház működésének törvényessége a közös képviselő, illetve az intézőbizottság jogsértő magatartása miatt nem biztosítható, százezertől ötmillió forintig terjedő bírság megfizetésére kötelezheti a közös képviselőt, illetve az intézőbizottság elnökét és tagjait. Ez utóbbi esetben a pert a közös képviselővel, illetve az intézőbizottság elnökével és tagjaival szemben is meg kell indítani.

A fentiek alapján látható, hogy a jogi szabályozás több lehetőséget is biztosít annak érdekében, hogy a társasházak működése törvényszerű legyen, ami különösen azért is fontos, mert a közösségi együttélés legelterjedtebb formájának tekinthető, melyben fontos mind az egyéni, mind a közösségi jogok védelme. 


dr. Fekete Klaudia

Kategóriák: Ingatlan - Lakóközösség

Címkék: szomszéd, lakóközösség, társasház

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. június 1., (263 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép