Ügyfélbeszámolók

Hibás mosógép: javítás vagy csere?

Ügyfelünk vásárolt egy mosógépet, melyre biztosítást is kötött. A gép a megvásárlást követően rövid időn belül hibát jelzett, majd az első javítás után ugyanez a hiba időszakonként ismétlődő jelleggel felbukkant. A sokadik meghibásodás után és a biztosítóval folytatott eredménytelen egyeztetést követően Ügyfelünk Társaságunk segítségét kérte abban, hogy a hiba időről-időre történő javítgatása helyett új készüléket kapjon.

A teljes történet

Esettanulmányok

Ingatlan vagyonbiztosítás

Ügyfeleink ingatlanukra vonatkozóan vagyonbiztosítást kötöttek. Hét évvel később a biztosított ingatlanban nagyméretű repedések mutatkoztak, melyekről kiderült, hogy azokat az épület szennyvízcsövének törése okozta. 

A teljes történet


Használt autó garancia, hogy is van ez?

2016. november 17.

A használt autók között sokszor igazi gyöngyszemet máskor botrányos ajánlatokat lehet kifogni. Nem mindegy, hogy magánszemélytől vagy kereskedőtől vesszük az autót. Mikor mire vagyunk jogosultak, ki mire vállal felelősséget. Sokszor elhangzik a mágikus garancia szó. Hogy pontosan ez mit jelent, illetve mikor mire számíthatunk, azt próbáljuk meg körbejárni jelen cikkben.

Az autószalonok közkeletű nemzetközi fogalommal élve garanciát vállalnak. Legyünk tisztában azzal, hogy ilyen fogalmat a magyar jog nem ismer. A garancia gyakorlatilag egy gyűjtőfogalom, amit az alábbiakban részletesen kifejtünk, hogy miket foglal magába.

A jótállás gyakorlatilag az alfája és omegája mindennek. A Polgári Törvénykönyv szerint a jótállás időtartama alatt köteles helytállni a hibás teljesítésért. Magyarul itt bármilyen problémája van a járműnek, be kell jelentenünk az eladónak, aki kivizsgálja a hiba okát (ez jelentős költség, ami ilyenkor az eladót terheli). Amennyiben megállapítja a hiba okát, akkor a szavatosság jogkövetkezményeit kell alkalmazni. Használt autó esetén jogszabály nem írja elő. Ritka, mint a fehér holló, ha ilyet ígérnek érdemes a pontosan megnézni a dolog hátterét.

Szavatosság esetén gyakorlatilag a különbség a jótálláshoz képest, hogy annak leteltét követően a kivizsgálás költségei nem az eladót, hanem minket terhelnek. Ez a tipikus felelősségvállalás használtautó esetében. Ez az idő 2 év főszabály szerint, viszont a felek ennél kevesebben is megegyezhetnek, de 1 évnél kevesebb nem lehet semmiképpen. Magánszemély esetében ez mindenképpen egy év. Ha tehát előbbi időtartamon túl merül fel problémánk, azt már nem tudjuk érvényesíteni az eladóval szemben.

Szavatosságnál és jótállásnál ugyanazokat a szavatossági igényeket lehet érvényesíteni (javítás, csere, árleszállítás, elállás a szerződéstől), az eltérés abban van, hogy az eladó mennyi ideig köteles helytállni, illetve kit terhel a bizonyítási kötelezettség.

Fenti időtartamon túl előfordul, hogy a motorra vagy más fő alkatrészre további felelősséget vállal az eladó kereskedő. Ennek feltétele például, hogy náluk szervizeltessük a járművet. Ezek rendszerint szerződéses vállalások, tehát ha nem tartjuk be az abban foglaltakat, követelni sem tudunk.

Összességében elmondható, hogy a szavatosságot tudjuk érvényesíteni használt autó esetében. Annak a bizonyítása a mi feladatunk, hogy a hiba oka adásvételkor fennállt. Ennek bizonyítása leginkább szakértői véleményeken múlik és egy nagyon fontos tényezőn, hogy tudjuk-e bizonyítani, hogy nem tájékoztattak minket a hiba okáról.


dr. Fodor Ádám

Kategóriák: Közlekedés, Fogyasztóvédelem - Szavatosság, Fogyasztóvédelem - Garancia

Címkék: jótállás, szavatosság, garancia, használt autó

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2016. november 17., (431 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép