Ügyfélbeszámolók

Késik a repülő. Kaphatok kártérítést?

Ügyfelünk járata több mint 3 órás időtartamot késett. Ügyfelünk azért fordult Társaságunkhoz, hogy megvizsgáljuk, hogy jogosult-e kártérítésre. A vonatkozó uniós rendelet és joggyakorlat értelmében megalapozottnak találtuk a kártérítési igényt, melyet bejelentettünk a légitársaság számára. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Mennyi lesz az útdíj?

Ügyfelünk tehergépjárműje Svájcban közlekedett, melynek során az útdíjjal kapcsolatos költségeket egy Shell útdíj fizetésre alkalmas kártyán keresztül rendezték. Sajnos Ügyfelünk tévesen adta meg Svájcba való belépésekor a szükséges adatokat, így jóval nagyobb kilométer állást gépelt be a terminálba.

A teljes történet


Felmondás vs. közös megegyezés

2017. február 13.

Sajnos sokan hallottunk már arról, vagy rosszabb esetben tapasztaltuk, hogy a munkáltató a munkavállaló elé tesz egy közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésre irányuló dokumentumot és annyit mond, hogy itt és itt kell aláírni, mégpedig most azonnal. Ennek a kérésnek nem vagyunk kötelesek eleget tenni. Hogy miért, azt az alábbi cikkünkben fejtjük ki.

Mi is az a felmondás?

A felmondás röviden a munkavállaló vagy a munkáltató egyoldalú nyilatkozata. Címzettje a másik fél, tartalmát tekintve pedig a munkaviszony megszüntetésére irányuló akaratnak kell kitűnnie belőle. Egyoldalú, ami azt jelenti, hogy aki azt átveszi, aláírásával nem az abban foglaltakat helyesli, csupán az átvétel helyét és idejét deklarálja. Ha tehát a munkáltató fel akar mondani a munkavállalójának, akkor annyit kell tennie, hogy írásbeli felmondását eljuttatja hozzá, aki azt szignózza.

Mit jelent a közös megegyezés?

Ha a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetése a cél, akkor tartsuk szem előtt, hogy ahhoz mindkét fél beleegyezésére szükség van. Ez azt jelenti, hogy a felek már nem csupán az irat átvételének helyét és időpontját igazolják. Aláírásukkal azt fejezik ki, hogy a megegyezésben foglaltakkal teljes mértékben egyetértenek.

Mit tehetünk, ha a munkáltató közös megegyezés aláírására kötelez?

A munkáltatók gyakran trükköznek a közös megegyezéssel, hiszen adott esetben nem kívánják kifizetni a munkavállalónak a munkában eltöltött legalább 3 év után járó végkielégítést. Vagy a felmondási időre vonatkozó szabályokat igyekeznek megkerülni, hiszen ha egyoldalú felmondást közölnek, a felmondási idő felére mentesíteni kötelesek a munkavállalót a munkavégzési kötelezettség alól, illetve ki kell fizetniük az egyéb járandóságokat is.

Ezt kijátszva, sok esetben a munkavállaló elé tesznek egy olyan közös megegyezést, amely nem tartalmazza az őt megillető juttatásokat, azt ellenben igen, hogy a munkaviszonyból származó, egymással szemben támasztott további követelésekről lemondanak felek.

Munkavállalóként fontos tisztában lenni azzal, hogy a hatályos jogszabályok szerint a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére a munkavállaló soha nem kötelezhet. Ha ilyennel szembesülünk, egyrészt nyugodtan kérjünk egy kis gondolkodási időt, hogy akár jogásszal megnézessük az iratot, vagy csupán azért, hogy tiszta fejjel átgondolhassuk, megéri-e azt elfogadni. És mikor éri meg? Akkor, ha felmondás esetén kedvezőtlenebbek lennének a távozás feltételei. Például, mert 2 havi távolléti díjnak megfelelő összegű végkielégítésre vagyunk jogosultak, munkáltató pedig nagyvonalúan 3 havit ajánl fel a közös megegyezésben.

 

Összegezve a fentieket, a munkáltatói felmondással ellentétben a közös megegyezéshez munkavállaló beleegyezésére is szükség van. A hozzájárulást pedig csak akkor érdemes megadni, ha az ajánlatban a felmondáshoz képest számunkra előnyösebb feltételek szerepelnek. Ellenkező esetben, ha a munkáltató célja továbbra is a munkaviszony megszüntetése, akkor a munkáltató kénytelen lesz felmondást közölni és betartani a rá irányadó jogszabályi előírásokat. Ha ez utóbbiakat még így sem veszi figyelembe, a felmondást annak kézhezvételétől számított 30 napon belül van lehetőség megtámadni a munkaügyi bíróság előtt.


dr. Sári Judit

Kategóriák: Munkajog - Felmondás, Munkajog

Címkék: munkaszerződés, felmondás, munkaviszony, közös megegyezés

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. február 13., (373 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép