Ügyfélbeszámolók

Önnek fizetett már légitársaság?

Ügyfelünk Budapestre induló repülőjárata késett, majd a járatot törölték. Ügyfelünk számára ellátást és szállást is biztosított a légitársaság. Az irányadó uniós rendelet alapján Ügyfelünknek további 600 euró összegű kártérítés is járt volna, amit a légitársaság nem térített meg. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Repülő tárgy

Ügyfelünk gyanútlanul autózott egy alsóbbrendű úton, amikor is az előtte haladó teherautó felől hirtelen valamilyen nagyobb tárgy repült felé és behorpasztotta a jármű motorháztetőjét, valamint megrepesztette a szélvédőt. 

A teljes történet


Ezért őrizze meg a gépjármű hirdetését

2017. július 25.

Mindenki keresi, kutatja álmai autóját vagy csak azt a járművet, ami a legcélszerűbben használható számára az üzleti- vagy a magánéletben. A kínálat a használtautós hirdetésekben óriási, különösen, ha a leendő vásárló a keresést kiterjeszti a szomszédos államokra is. Néhány alapvető jogi körülményt érdemes már azelőtt felmérni és mérlegelni, mielőtt egyáltalán megnyitnánk bármely hirdetési portál weboldalát. Ellenkező esetben később olyan kényszerpályára kerülhetünk, ami elvágja a jogérvényesítés lehetőségét. Kellő körültekintéssel a csapdák egy része helyből elkerülhető.

Hálátlan gondolat arra készülni, hogy a kiszemelt gépjárművel milyen jogi- és/vagy műszaki problémák adódhatnak az adásvételt követően, de kifizetődhet. Kezdjük mindjárt azzal, hogy hol, tehát melyik országban és kitől vásároljuk meg a kinézett gépkocsit. Ezek jogilag elég fontos körülmények, mivel az ügyletkötés helye és a felek személye határozza meg, hogy az ügyletre, ami most az adásvételi szerződést jelenti, melyik állam jogát lehet és kell alkalmazni. Ez pedig akkor lesz igazán érdekes, ha valami probléma támad a járművel. Mindenki gondolja végig, hogy mire van reálisan lehetősége: utánanézni a jogi tanácsoknak és felkeresni egy ügyvédi irodát Magyarországon, vagy ugyanezt megtenni Bécsben, netán Münchenben? Ha megoldható, mindenképpen érdemes a kiszemelt járművet itthon, magyar eladótól megvásárolni. Ebben az esetben biztosan nem kell később sem a külföldi hatósággal, bírósággal vesződnünk, és ésszerű szinten tarthatók az eljárási költségek.

Ha megfelelőnek tűnő hirdetést találtunk, mindenképpen érdemes azt nyomban lementeni, archiválni. A hirdetésben szereplő jármű tulajdonságok és más információk olyan adatok, amelyekért a hirdető (legyen ő egyben az eladó vagy csak egy kereskedő) felelősséggel tartozik. Nagyon sok autó úgy talál új gazdára, hogy külföldi eladója egy félig kitöltött adásvételi szerződést ír alá, és ezt kell aláírnia a vevőnek. Ilyen esetben a magyar nyelvű hirdetést nyilvánvalóan a kereskedő állítja össze és teszi közzé. Ha a hirdetésben műszaki valótlanságok, csúsztatások találhatók, akkor ezért a hirdető felelősségre vonható, akkor is, ha papíron nem ő a jármű eladója.

A hirdetésben leírt extrákat tételesen vegyük szemügyre és próbáljuk ki a működésüket, ugyanis a magyar jog nem ismeri el a reklamálás lehetőségét olyan hiba miatt, amit az átadáskor vagy azt megelőzően a kedves vásárló észlelhetett vagy kellő körültekintés mellett észlelnie kellett volna. Ha tehát a hirdetésben 6 sebességes váltó szerepel a valós 5 helyett, ezt az adásvételi szerződés aláírását követően sajnos nem lehet szóvá tenni.

Nincs jogi akadálya egyébként annak, hogy az adásvételi szerződésben a felek utaljanak a közzétett hirdetésre vagy azt a szerződés mellékleteként tüntessék fel. Ezzel a hirdetés és az abban foglalt tartalom jogilag egyértelműen a szerződés részévé válik. Amelyik eladó ettől ódzkodik, ott érdemes megfontolni a szerződés megkötését.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Fogyasztóvédelem, Polgári törvénykönyv

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. július 25., (140 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép