Ügyfélbeszámolók

Használhatatlan a porszívó? Visszacserélné?

Ügyfelünk porszívót vásárolt. A vásárlást követően 3-5 alkalommal használta azt, amikor a porszívó teljesítménye a töredékére esett vissza. Ügyfelünk az adott háztartási gépet rendeltetésszerűen használta, ennek ellenére az eladó nem akarta helyreállítani az adott termékhibát.

A teljes történet

Esettanulmányok

Társ a jogban

Napjainkban a KKV szektor vállalkozásai számtalan jogi kockázatnak vannak kitéve a lehető legkülönfélébb módokon. Aprónak tűnő nézeteltérésből is könnyen költséges per kerekedhet. Jellemző, hogy gyakran csak akkor veszik komolyan az őket fenyegető veszélyforrásokat, amikor már késő: a jogvita megtörtént. Akkor most hogyan is tovább?

A teljes történet


Eladott autóval okozott baleset. Ki fizet a végén?

2018. február 1.

Vevőként és eladóként is érdemes tisztában lennie azzal, hogy egy frissen eladott, illetve megvásárolt gépkocsival okozott balesetért kit terhel a felelősség, és hol futhat a félre az eljárás, ha nem vagyunk elég figyelmesek.

A szóbeli értékesítés problémáját ebben a cikkben nem érintjük, jóllehet a mai napig igen gyakori, hogy öreg, alacsony forgalmi értékű járműveket szóbeli megegyezés útján adnak-vesznek a felek. Az adásvételi szerződés érvényességi kelléke jelen esetben annak írásba foglalása. A megfelelő adatokat tartalmazó, az eladó és a vevő, továbbá két tanú által is aláírt szerződés alapján a jármű tulajdonjoga akár azonnal, vagy a szerződésben kikötött időpontban átszáll a vevőre. Ebből adódóan az eladónak a járműre (jobb esetben) fennálló kötelező felelősségbiztosítása érdekmúlással meg is szűnik. Az igaz, hogy az adásvétel tényéről az eladó biztosítója automatikusan nem szerez tudomást. Ez azonban mit sem változtat azon a szabályon, hogy ebben az esetben a tulajdonjog átruházásával az addigi „kötelező” és vele az adott biztosító kockázatviselése megszűnik.

Ez egyszerű és egyértelmű szabály, a gyakorlatban mégis félreértések forrása. Alaptalan tévhit, hogy az addigi biztosítás hatálya addig terjed, amíg a díjat rendezték az előző biztosítónál, mint ahogy az is, hogy a későbbi fedezetlenségi díj befizetése megvédi a mulasztó üzembentartót. A jármű tulajdonjogának átszállását követően, kötelező felelősségbiztosítás nélkül használt járművel okozott, saját hibás balesetért két személy vonható felelősségre: a jármű vezetője és - ha eltérő személy - az üzembentartó. Csakhogy ezen személyek kilétét illetően harmadik személy (pl. a MABISZ) a hivatalos gépjármű nyilvántartás adataira hagyatkozhat. Ha a felek késlekednek az adásvételi szerződés bejelentésével, akkor a károkért helytálló MABISZ az előző üzembentartón és/vagy a jármű vezetőjén fogja követelni a kifizetett kártérítési összeget.

Több olyan eset ismeretes, amikor a fizetési meghagyással terhelt volt üzembentartó annyira nem vette komolyan az eljárást, hogy még a közjegyzőnek sem válaszolt időben. Ezt követően már akkor is neki kell helytállni, ha egyébként kimenthette volna magát. Még ebben az esetben sincs azonban minden veszve, mert a volt üzembentartó megtérítési igénnyel fordulhat a tényleges károkozóval szemben. Ez azonban költséges és bonyodalmas eljárás. Célszerű tehát határidőben bemutatni az adásvételi szerződést az okmányirodában, illetve ha ez elmaradt, akkor legalább az adásvételről értesíteni a követeléssel fellépő MABISZ-t vagy a regressz igényét érvényesítő casco biztosítót.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Közlekedés - Közlekedési balesetek, Közlekedés - Kötelező biztosítás, Közlekedés - Casco

Címkék: autó, casco, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, Közlekedési bírság, közlekedési baleset, adásvétel

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2018. február 1., (17 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép