Ügyfélbeszámolók

Problémás casco

Szalay András, Érd

2004. július 21-én betörtek lakásunk garázsába, ahonnan eltulajdonították a motorkerékpáromat.

A teljes történet

Esettanulmányok

Elállási jog 2

Ügyfelünk nagy értékű elektronikus szájápolási terméket rendelt meg interneten. Rövid használatot követően a termék elromlott, használhatatlanná vált. Ügyfelünk vissza kívánta küldeni a terméket javítás- vagy csere céljából, de a forgalmazó elutasította arra hivatkozással, hogy higiéniai terméket nem köteles visszavenni, javítani pedig nem tudja, mert nincs magyarországi szervizre lehetőség. 

A teljes történet


Csőd, felszámolás, végelszámolás

2016. július 13.

A mai magyar cégvilágban könnyen jönnek-mennek, szűnnek meg és születnek új cégek. A velük kapcsolatban álló magánszemélyek sok esetben tanácstalanok, hogy mikor mit lehet megtenni, vagy milyen szakasz éppen mit jelent. Részükre nyújt segítséget jelen cikk.

 

A csődeljárást a cég kéri magával szemben, ennek oka a cég gazdasági nehézségeinek fennállása. Az eljárás célja, hogy rendezzék a cég körülményeit, egyezséget kössenek a hitelezőkkel és fizetési könnyebbítéseket alakítsanak ki. Ez egy olyan helyzet tehát, amikor nehézségei vannak a cégnek, de nem olyan súlyosak, hogy azt meg kelljen szüntetni. Ha a bíróság helyt ad a kérelemnek, akkor kijelöl egy vagyonfelügyelőt, aki gyakorlatilag felügyeli és irányítja a céget. A cég ilyenkor fizetési haladékot kap, mentesül például a késedelmi kamatok alól. Fennálló követeléseinket a csődeljárás elrendeléséről szóló végzés közzétételétől számított 30 napon belül - a csődeljárás kezdő időpontját követően keletkező követeléseiket pedig 8 munkanapon belül - kell bejelentenünk az adósnak és a vagyonfelügyelőnek.

Felszámolási eljárást tudunk kezdeményezni, amikor a cég fizetésképtelen, ezt szintén a cégbíróság tudja elrendelni. Azokat az esetköröket, amikor lehetséges ennek megindítása a 1991. évi XLIX. törvény 27.§.(2) tartalmazza.  Ilyen például, ha a cég a nem vitatott vagy elismert tartozását a teljesítési idő lejártát követő 20 napon belül sem egyenlítette ki vagy nem vitatta, és az ezt követő hitelezői írásbeli fizetési felszólításra sem teljesítette. Szintén ilyen esetkör, ha a végrehajtási eljárás sikertelen volt vagy előírt határidőn belül nem teljesíti a bírósági ítéletben, vagy akár a csődegyezségben foglaltakat.

Fontos, hogyha a bíróság elrendeli a felszámolást, akkor 40 napunk van bejelenteni követelésünket a kijelölt felszámolóbiztoshoz. Erre senki nem fog figyelmeztetni minket, nekünk kell a cégközlönyben figyelni, hogy érkezik-e ilyen felhívás a céggel kapcsolatban.

A cégek alkalmazottai szempontjából is fontos a felszámolási eljárás. Ha a cég munkabérrel tartozik nekik, ami felszámolás alatt áll, akkor a bérgarancia alapnál tudnak bejelentéssel élni és tudják követelni az elmaradt munkabérüket.

Végelszámolás akkor történik, ha a cég megszűnik jogutód nélkül, és nincs a fizetéssel kapcsolatban probléma. Tehát a tulajdonosok egyszerűen úgy döntenek, hogy megszüntetik a céget. Ebben az esetben szintén a bíróság hagyja ezt jóvá és ismét lehetősége van a hitelezőknek, hogy kifizessék őket. Az esetleges tartozásokat a végelszámolás közzétételétől számított 40 napon belül tudjuk bejelenteni a végelszámolónak. Ha ebben az eljárásban fizetésképtelenségi helyzet áll fenn, akkor át kell térni felszámolásra.

Bármelyik eljárás is indul meg, nagyon fontos a bíróság döntése és a cégjegyzék. Gyakorlatilag bármilyen életüket befolyásoló tényező áll fenn, az e-cégjegyzék a gazdasági társaságok facebookja segítségével nyomon tudjuk követni. Érdemes tehát a partneri viszonyban lévő gazdasági társaságokat rendszerint figyelni, nehogy bármilyen követelésünk érvényesítéséről lemaradjunk.


dr. Fodor Ádám

Kategóriák: Bank & biztosítás - Hitel, Adózás

Címkék: felszámolás, csőd, csődeljárás, végelszámolás

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2016. július 13., (588 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép