Ügyfélbeszámolók

Lakásvásárlás - problémás kötbérfizetés

Csabai Zsuzsanna és párja, Bitvai Csaba

Az általunk kalkulált összeg 980 ezer Ft volt, a kivitelező azonban nem volt hajlandó 400 ezer Ft-nál többet fizetni, s ügyvédhez fordultak. Vettünk egy 5 lakásos társasházban egy lakást. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Parkolással kapcsolatos jogi eset

Ügyfelünk parkoló gépjárművét elszállították és vele szemben egyidejűleg szabálysértési eljárást indítottak.

A teljes történet


Cserbenhagyás – a lakásbiztosítók trükkjei

2017. február 3.

Egy korábbi írásunkban bemutattuk az avultatással kapcsolatos elszámolási anomáliát a lakásbiztosításokkal kapcsolatosan. Ebben a cikkben egy szintén gyakori és csalódást keltő feltételről, az elvárt biztonsági szintről lesz szó. Aki nem olvassa át tüzetesen biztosítása feltételeit az elvárt biztonsági szinttel összefüggésben, sajnos könnyen pórul járhat.

Sokan hátradőlnek annak tudatában, hogy érvényes és hatályos lakásbiztosítással rendelkeznek. Az egyes termékek között óriási különbségek találhatók, csak sajnos ezek nem szembeötlők. Az azonban az összes termékben közös, hogy a biztosított lakás és más helyiségek (garázs, melléképület, tároló) műszaki védelmére vonatkozóan szigorú követelményrendszert támasztanak. Már eleve kockázatkizáráshoz vezethet az az eset, amikor a lezárt helyiséget csak egy „egyszerű” zárszerkezet vagy lakat védi. Ennek oka, hogy ezeket a tolvajok könnyedén eltávolítják, kinyitják, és ez megkönnyíti a dolgukat, növeli a vagyoni kár mértékét. A biztosítók pedig abban érdekeltek, hogy a betörések minél nehezebben vagy legalább hosszabb idő alatt legyenek kivitelezhetők, és ezért az érdekeltek is kövessenek el mindent. Emiatt a legtöbb lakásbiztosítás többféle műszaki védelmi szintet különböztet meg, és minél jobban védi valaki a vagyontárgyait, annál nagyobb biztosítási szolgáltatásra tarthat igényt.

Bár az elvvel valószínűleg sokan egyetértenek, a gyakorlatban rendkívül visszás, amikor pl. a társasházi tároló feltörésével meglovasított kerékpár, nyári gumi szett, egyéb ingóság ellenértékét azért nem fizeti ki a biztosító, mert az ajtót nem tanúsított lakat védte, vagy az ajtó- és az ajtókeret anyaga nem felelt meg a szerződési feltételekben leírt minimális követelményeknek. A biztosítás megkötésének folyamatában ugyanis rendszerint nincs helyszíni szemle, a biztosított tudomásul veszi és jogilag kötelezi magát arra, hogy ingatlanának védelmét az elvárt szinthez igazítja. Gyakran nem derül ki tehát, hogy az adott ajtó, zár, fólia nem felel meg a biztosítónak, és ezért nem fog fizetni avagy jobb esetben helytáll, de alacsonyabb összeghatárig. Nem egyszer fordul elő, hogy 10-15 év hűséges díjfizetést követően megtörténik az első biztosítási esemény (betörés) és a biztosított igényét teljesen elutasítja biztosítója fentiek alapján.

Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, lényegében sajnos csakis egyetlen út vezet, a védelmi szint szerződésben meghatározott színvonalú kialakítása. A többletberuházás a nagyobb biztonságtudaton túl főleg akkor térül meg, ha ezután mégis bekövetkezik a félt esemény. Nemcsak az új szerződést kötőknek, hanem a szerződést váltóknak és a lakásbiztosítással már rendelkezőknek is feltétlenül érdemes tüzetesen áttekinteniük a lakásbiztosítási szerződés védelmi szintre vonatkozó előírásait annak érdekében, hogy a bajban valóban számíthassanak a lakásbiztosító segítségére.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Ingatlan, Polgári törvénykönyv - Szerződésjog

Címkék: biztosítási szerződés, társasház, betörés, lakásbiztosítás

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. február 3., (383 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép