Ügyfélbeszámolók

Nyugdíjemelés, de mikor?

Ügyfelünk azzal fordult a Fővárosi Kormányhivatalhoz, hogy nyugdíja korrekcióra szorul és kérelmezte az eljárást a nyugdíjának megemelése felől. Ekkor kiadtak Ügyfelünknek egy függő hatályú végzést, mely arról szólt, hogyha az ügy meghatározott határidőn túl rendeződik, úgy Ügyfelünk 10.000 forintra tarthat igényt. Az ügy elhúzódása bekövetkezett, így a függő hatályú végzés jogerőssé vált, melyről Ügyfelünk értesítést is kapott. A várt összeg azonban hónapok múlva sem érkezett meg számlaszámára. Ügyfelünk ekkor kérte a segítségünket.

A teljes történet


Bútorok a társasház folyosóján

2017. január 24.

A T. család régi kis családi komódja a maga kopottságával, kieső lábaival, felhólyagzott műanyag borításával bőven elérte a kihasználhatósági idejét, megérett a lomtalanításra. A család ki is helyezte az ütött-kopott kis bútort a lépcsőházi folyosóra. Jól megvoltak rajta a virágok, gondolták, majd a tavaszi lomtalanításkor kidobják. Ez a cikk nem lakberendezési tanácsadásra vállalkozik, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogyan válhat egy selejtezésre váró bútor - akaratlanul - a család "legdrágább" ingóságává.

A T. család története természetesen a hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzattal (OTSZ) függ össze. A lépcsőház, a nyitott- vagy a függőfolyosó tűzvédelmi szempontból menekülési útvonalnak számít. Az OTSZ egy jogszabály, ezért nem tudása sajnos senkit nem mentesít a betartása alól, sem pedig a szankciók alól. Az OTSZ a következőket rögzíti:

Lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - nem helyezhetők el. Az említett (3) bekezdés pedig azt mondja ki, hogy a lakórendeltetésű épületek, épületrészek menekülésre számításba vett közlekedőin, lépcsőházak pihenőin növények elhelyezhetők, ha a menekülési útvonalat az előírt minimális méret alá nem szűkítik le.

A katasztrófavédelmi hatóság az ellenőrzés során fellelt szabálytalanság miatt több százezres tűzvédelmi bírságot szabhat ki akár a magánszemélyre, akár a teljes lakóközösségre. Így válhat tehát egy kiszuperált bútordarab a családi tartalékok rablójává.

Jogilag egyébként rendkívül problémás helyzetet eredményez, amennyiben a katasztrófavédelmi hatóság az egész lakóközösséget bírságolja meg. A szabálytalanságot ugyanis nyilván meghatározott lakó(k) követi(k) el, nem pedig minden egyes lakó. Külön probléma, ha a társasházi, szövetkezeti képviselő nem fellebbezi meg a bírságot, legalább a mérséklés reményében, nem meríti ki a rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőséget. Végső esetben ugyanis szét kell teríteni a lakók között a bírságot, külön döntés hiányában egyenlő arányban. Ez pedig a lakók többségével szemben igazságtalan. Amennyiben a vétkes fél azonosítható, a többiek vele szemben követelhetik a bírság arányos megváltását. A vétkes azonban adott esetben már csak a jogerős határozatról értesül, ami viszont vele szemben igazságtalan.

Szerencsére a vizsgálatról rendszerint előre értesítést kap a lakóközösség, ezért egy kis körültekintéssel a jogvitás helyzet megelőzhető. Ez végső soron nem is a bírság elkerülése, hanem természetesen a személybiztonság miatt fontos.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Ingatlan - Lakóközösség

Címkék: lakóközösség, tűzvédelem, lépcsőház

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. január 24., (238 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép