Ügyfélbeszámolók

Kerítés épül a telkemen

Ügyfelünk ingatlanjának szomszédságába egy közintézményt építettek. A kerítésvonal kijelölése során Ügyfelünk észlelte, hogy a kerítést már az ő telkére kívánják felhúzni. Jelzése ellenére a szomszéd telek tulajdonosa, vagyis az önkormányzat a telekhatárt nem helyezte át.

A teljes történet

Esettanulmányok

Határozott munkaszerződés, határozatlan jövő?

Banki alkalmazott ügyfelünkkel határozott idejű munkaszerződést íratott alá munkáltatója. Ügyfelünk kiszolgáltatott helyzetben volt, mivel egyedül nevelte gyermekét. A határozott idő lejártára ígéretet kapott a hosszabbításra.

A teljes történet


Adóbevallás diákoknak is!

2014. május 10.

A nyári szünetben nagyon sok diák a pihenés helyett a munkát választja, hiszen ennek során a pénzkereseti lehetőségen kívül értékes tapasztalatokat is szerezhet, amit a későbbi munkavállalás során kamatoztathat. 

A diákokat többféle jogviszony keretében is lehet foglalkoztatni. Ez lehet munkaviszony, megbízás, egyszerűsített illetve alkalmi munkára irányuló munkaviszony is.

Az elvégzett munka mindenképpen munkabért, így esetlegesen adófizetési kötelezettséget is vonhat maga után. Azoknak a diákoknak tehát, akik a tavalyi nyáron dolgoztak, mindenképpen számolgatniuk kell, vagy felkeresni egy könyvelőt az adóbevallás elkészítése, és az esetleges adófizetési kötelezettség teljesítése miatt.

Az adóbevallás benyújtási határideje 2014. május 20. napja. A diákmunkával, vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében megszerzett jövedelem akkor adóköteles, ha összege meghaladja a mentesített keretösszeget, azaz a foglalkoztatás napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének szorzatát. 2013. évben ez a legkisebb napibér 4510 forint/nap.

Ha tehát a gyermek 120 napot dolgozott a múlt évben, és 600.000 Ft jövedelme származott ebből, akkor az a mentesített keretösszeget meghaladja, így a 541.200,- Ft feletti összeget jövedelemként be kell vallani. Ezt, a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell feltüntetni a 1353-as bevallás „A” lap, első sorának „d” oszlopában. Csak akkor nem kell jövedelmet megállapítani és bevallást benyújtani, ha a jövedelem a mentesített keretösszeg alá esik.


dr. Bezzegh Edina

Kategóriák: Munkajog - Diákmunka, Munkajog - Munkaszerződés, Adózás

Címkék: munka, munkabér, adózás rendjéről szóló törvény, diákigazolvány

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2014. május 10., (1352 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép