Ügyfélbeszámolók

Két szakértői vélemény, egy káresemény

Ügyfelünk közúti közlekedési balesetet szenvedett. Autójában jelentős kára keletkezett. A biztosító kárszakértője által megállapított kárkori értéket azonban nem tartotta elfogadhatónak. Társaságunk javaslatára Ügyfelünk elkészíttetett egy magán szakvéleményt, a két eredmény között pedig közel 200.000,- Ft különbözet mutatkozott.

A teljes történet

Esettanulmányok

Autó vs. busz

Ügyfelünk gépkocsijával Budapesten, az Erzsébet-híd középső forgalmi sávjában balesetet szenvedett.

A teljes történet


A törvény éber őrei – avagy a helyszíni bírság

2016. december 6.

Sokunkban felmerülhet, hogy kik is azok a személyek, akik jogosultak helyszíni bírság kiszabására. Van olyan egyenruhás, akiről egyértelműen tudjuk, hogy ezt megteheti - ilyen például a rendőr - de sokan vannak olyanok, akikről hallottuk ugyan, hogy jogosultak ezen büntetés alkalmazására, ám mégsem hisszük, vagy legalábbis kétkedve fogadjuk ezt. Nézzük most át, kiket is nevesít a törvény? Kik azok, akik szabálysértés elkövetése esetén alkalmazhatják velünk szemben ezt a szankciót?

A szabálysértési törvény egyértelműen rögzíti, hogy a törvényben meghatározott feltételek esetén a rendőrség bármely szabálysértés miatt szabhat ki helyszíni bírságot. Sőt, azok miatt a szabálysértések miatt, melyek elzárással is büntethetők - ilyen például az alacsony értékre elkövetett lopás - főszabály szerint csak a rendőrség jogosult ezt a szankciót alkalmazni.

Rajtuk kívül azonban még számos más tisztséget betöltő is jogosult ezt a büntetést alkalmazni. Fontos azonban, hogy ők ezt csak akkor tehetik meg, ha a törvény kifejezetten így rendelkezik és ők azok, akik észlelik a szabálysértés elkövetését. Ilyen körülmények között

is jogosult bírság kiszabására.

További feltételként határozza meg a törvény, hogy a helyszíni bírságot kiszabó személy a közigazgatási szerv alkalmazottja vagy önkormányzati köztisztviselő, közalkalmazott, kormánytisztviselő vagy állami tisztviselő legyen.

Jó tehát, ha tudjuk, hogy a fent meghatározott tisztséget betöltők is jogosultak a meghatározott feltételek teljesülése esetén helyszíni bírságot kiszabni. Ezt a személyi kört a törvény határozza meg, így annak betartása mindenkire nézve egyaránt kötelező.


dr. Bekk Judit

Kategóriák: Közlekedés

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2016. december 6., (348 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép