Ügyfélbeszámolók

Használt kerékpárt szállítottak ki Önnek?

Ügyfelünk 2017. februárjában biciklit vásárolt interneten keresztül. A biciklit futárszolgálat szállította házhoz, a csomagolása kívülről sértetlen volt. Ügyfelünk a csomagolás kibontása után észlelte, hogy a biciklin több helyen sérülések, karcolások vannak, az egyik fékpedál törött is volt, illetve a fékkarok végei is töröttek voltak.

A teljes történet

Esettanulmányok

Az elmaradt juttatás

Ügyfelünk negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonult munkáltatójától.

A teljes történet


A szálloda felelőssége

2017. augusztus 28.

Sajnos nem ritka eset, hogy a nyaralásukat töltő, pihenésre vágyó emberek abba a kellemetlen helyzetbe kerülnek, hogy a pénztárcájukat, mobiltelefonjukat vagy esetleg az autójukat arra jogosulatlan személyek eltulajdonítják. Ilyenkor általában első lépésként feljelentést teszünk a rendőrségen, bízva abba, hogy megtalálják az elkövetőt és visszakaphatjuk vagyontárgyunkat. Fontos azonban kiemelni, hogy abban az esetben, ha a vagyontárgyunkat mondjuk egy szállodában vagy egy múzeum, színház ruhatárából lopják el ezen intézmények felelősségének a kérdése is felmerülhet, bizonyos a törvény által szigorúan meghatározott esetekben.

A törvény alapján a szálloda felelőssége azokban a dolgokban bekövetkezett károkért áll fenn, amelyeket a vendég a szállodában kijelölt, illetve általában erre rendelt helyen vagy a szobájában helyezett el. Ilyennek tekinti az újabb bírói gyakorlat például a szálloda zárt parkolójában elhelyezett gépkocsit is. Ennek kapcsán egy konkrét esetben is kimondták, hogy a szálloda felelős a zárt parkolójában elhelyezett gépkocsikban bekövetkezett kárért. Továbbá megállapították, hogy felelősségének a mértéke nem korlátozott akkor, ha a parkoló bejáratának az őrzéséről nem megfelelően gondoskodott. Az említettek mellett a szálloda felel azokban a dolgokban bekövetkezett károkért is, amelyeket a vendég a szálloda olyan alkalmazottjának adott át, akit dolgai átvételére jogosultnak tarthatott.

A szálloda felelőssége alapján a kártérítés mértéke legfeljebb a napi szobaár összegének ötvenszerese. Abban az esetben, ha egy vendég különösen nagy értékű dolgot visz magával a szállodába, akkor egyeztetnie kell a szállodával, hogy vállalják-e annak őrzését. Ha igen, akkor ezért a dologért a szálloda az általános szabályok szerint, korlátozás nélkül felel.

A jogszabály szerint az értékpapírokért, készpénzért és egyéb értéktárgyakért a szálloda felelőssége akkor áll fenn, ha a szálloda a dolgot megőrzésre átvette, vagy a megőrzésre átvételt megtagadta. Az itt felsorolt vagyontárgyak nagy értékére tekintettel mind a vendégnek, mind a szállodának az az érdeke, hogy azok ne maradjanak őrizetlenül. Ezen vagyontárgyak elveszéséért, elpusztulásáért, megrongálódásáért csak akkor felel a szálloda, ha e tárgyakat megőrzésre átvette vagy a megőrzésre átvételt megtagadta. Az így elhelyezett dolgokért a szálloda felelőssége korlátlan. Abban az esetben viszont, ha a vendég meg sem kísérelte átadni a szállodának a vagyontárgyakat, a szálloda mentesül a felelősség alól, ha azokban kár keletkezik.

A szállodák mellett a jogalkotó egy másik intézménycsoport felelősségére vonatkozó külön szabályozást is meghatározott. Eszerint a fürdők, kávéházak, éttermek, színházak és a nyilvánosság számára nyitva álló hasonló intézmények, továbbá a ruhatár felelősségére a szálloda felelősségének szabályait kell főszabály szerint alkalmaznia, az alábbiakban részletezett két eltéréssel.

Felelősségük az olyan dolgokra terjed ki, amelyeket a látogatók ezen intézményekbe rendszerint magukkal szoktak vinni. A szabály indoka, hogy a megőrzést ingyen vagy csekély ellenszolgáltatás fejében vállaló intézmények elsődleges tevékenysége nem értéktárgyak őrzése, ezért nem indokolt, hogy olyan vagyontárgyak elveszéséért is feleljenek, amelyekre nem számíthattak. A felelősség tehát rendszerint csupán az ilyen intézményekbe általában bevitt ruhákra terjed ki. Nem felelnek viszont az intézménybe bevitt ékszerekért, vagy nagyobb mennyiségű készpénzért azok eltűnése esetén.

Továbbá abban az esetben, ha megfelelő hely áll a látogatók rendelkezésére dolgaik megőrzése céljából, az intézmény az itt elhelyezett dolgokban esett kárért tartozik felelősséggel. A szabály indoka, hogy ebben az esetben a bekövetkezett kár a látogató nem kellően körültekintő eljárásának is a következménye, hiszen a lehetőség ellenére nem helyezi biztonságos körülmények közé a vagyontárgyát. Ezzel összefüggésben a bírói gyakorlat egy konkrét esetben kimondta, hogy mentesül például a fürdő üzemeltetője, ha a vendégek értékeinek megőrzésére fokozott biztonsági őrizetet lehetővé tévő értékmegőrzőt tart fenn és a vendég a gépjármű indítókulcsát nem az értékmegőrzőbe helyezi el, hanem az öltözőszekrényben hagyja. Az említettek alapján tehát érdemes minden esetben élni a szolgáltatók által biztosított, a vagyontárgyaink megőrzésére szolgáló helyiségek használatával.


dr. Fekete Klaudia

Kategóriák: Utazás

Címkék: lopás, érték, utazás, nyaralás, értékmegőrző, szálloda

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. augusztus 28., (177 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép