Ügyfélbeszámolók

Több százezres tartozás? Biztos ez?

Ügyfelünktől egy behajtó cég több százezer forintos távközlési szolgáltatási díjtartozást követelt. Ügyfelünk a megrendelt szolgáltatást szerette volna a bérleményéből való költözés okán módosítani, amit a szolgáltató nem tudott biztosítani.

A teljes történet

Esettanulmányok

Drága bevásárlás - nem fizet a biztosító

Ügyfelünk hazatérvén a bevásárlásból, leállította autóját a háza előtt és megkezdte a vásárolt dolgok kipakolását.

A teljes történet


A pályaalkalmassági vizsga - PÁV

2010. október 22.

Magyarországon a hivatásos jogosítványhoz pályaalkalmassági vizsgálatot kell végezni. Ennek a vizsgálatnak a célja az, hogy megvizsgálják, a gépkocsivezető mennyire tűri a forgalom okozta stresszt.

A pszichológiai alkalmassági vizsgálatot három különböző okból lehet kérelmezni:

Magát a pályaalkalmassági vizsgálatot négy különböző kategóriában lehet kérelmezni:

A második és harmadik kategóriával szemben van lehetőség jogorvoslatra.

A megszerzett kategória visszafelé magában foglalja a többit is, és - a PÁV I.-et kivéve - akár korlátlan időre is megszerezhető. Így amennyiben a vizsgázó alkalmas minősítést szerez PÁV I. kategóriában, egytől öt évig vezethet megkülönböztető jelzést használó járművet és egyúttal alkalmas lesz PÁV II-IV. kategóriákban is. Utóbbi azt jelenti, hogy aki alkalmas I-es kategóriában, az - a PÁV I-re vonatkozó alkalmassági idő lejártát követően is - alkalmas lesz a II-IV. kategóriákban. A PÁV I-et azonban öt évente mindenképpen meg kell újítani.

A vizsgálaton különböző pszichológiai jellegű vizsgálatoknak vetik alá a jelöltet, mellyel a reakcióadás képesség idejét és az észlelést tesztelik. A feladatok a PÁV I. esetében a legnehezebbek és a leghosszabbak. Először hét különböző feladattal próbálják felmérni a reakcióidőt, az emlékezetet és a reflexeket, majd elbeszélgetés következik egy pszichológussal. Az éles vizsgálat előtt a gyakorlás lehetősége biztosított. Az adatok értékelésekor az eredményeket úgy értékelik, hogy összevetik a PÁV-on résztvevők átlagos eredményeivel.
A PÁV vizsgára a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál kell jelentkezni, mellyel kapcsolatban a következő oldalon lehet informálódni: http://www.nkh.hu/pav/content/view/1/4/lang,hu/


dr. Lukács Botond

Kategóriák: Közlekedés - Közlekedési szabálysértés

Címkék: autó, Lánglovagok, PÁV

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2010. október 22., (2679 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép