Ügyfélbeszámolók

Több százezres tartozás? Biztos ez?

Ügyfelünktől egy behajtó cég több százezer forintos távközlési szolgáltatási díjtartozást követelt. Ügyfelünk a megrendelt szolgáltatást szerette volna a bérleményéből való költözés okán módosítani, amit a szolgáltató nem tudott biztosítani.

A teljes történet

Esettanulmányok

Meghibásodott televízió

Ügyfelünk televíziót vásárolt, melyre a kiskereskedő eladó két év jótállást vállalt. A termék jótállási határidőben meghibásodott, a javítást azonban az eladó Ügyfelünk panaszai ellenére is elutasította, így Ügyfelünk elállási jogával élt. 

A teljes történet


A nagyszülő is igényelhet gyest

2017. március 23.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a gyermekgondozást segítő támogatást a gyermek valamelyik nagyszülője igényli. A hatályos törvény értelmében akár a gyermek szülője, nevelőszülője, gyámja, vagy nagyszülője lehet jogosult erre az ellátásra. Annak járunk utána, hogy milyen feltételekkel lehet valaki jogosult a gyermekgondozást segítő támogatásra (a továbbiakban: GYESE).

A nagyszülő akkor jogosult a GYESE-re, amennyiben a gyermek az 1. életévét betöltötte és a nevelése nem a szülőktől elszakítva, hanem velük egy háztartásban történik, valamint, ha a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a GYESE ellátásról lemondanak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt az ellátást a megnevezett nagyszülő igényelje és a szülő háztartásában nincs másik, olyan gyermek vagy ikergyermek, akire tekintettel gyermekgondozást segítő ellátást folyósítanak.

Ezek az együttes feltételek sajnos önmagukban mégsem elegendőek ahhoz, hogy az érintett nagyszülő a gyest meg is kapja, ugyanis a törvény további feltételként írja elő, hogy nemcsak a nagyszülőnek, de ezzel párhuzamosan a szülőknek is meg kell felelnie az ellátásra való jogosultság feltételeinek.

Melyek az ellátásra jogosító feltételek?

A gyermekgondozási segély a gyermek 3 éves koráig, vagy ikergyerekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, vagy tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig vehető igénybe.

A gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülőszülő nem folytathat keresőképes tevékenységet a gyermek 3 éves koráig. A gyermek 3 éves életévét követően azonban a nagyszülőnek már lehetősége van arra, hogy 30 órát meg nem haladó időtartamban, vagy egyébként otthoni munkavégzés esetén, időkorlátozás nélkül munkát végezzen. Ugyanakkor nem jár GYESE a nagyszülőnek, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben, pl. óvodában vagy iskolai napköziben helyezik el. 


dr. Burján Zsuzsanna

Kategóriák: Társadalombiztosítás - Gyes, tgyás, gyed

Címkék: gyes, gyermekgondozási segély, nagyszülő, gyermekgondozást segítő támogatás, GYESE

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. március 23., (183 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép