Ügyfélbeszámolók

Használt kerékpárt szállítottak ki Önnek?

Ügyfelünk 2017. februárjában biciklit vásárolt interneten keresztül. A biciklit futárszolgálat szállította házhoz, a csomagolása kívülről sértetlen volt. Ügyfelünk a csomagolás kibontása után észlelte, hogy a biciklin több helyen sérülések, karcolások vannak, az egyik fékpedál törött is volt, illetve a fékkarok végei is töröttek voltak.

A teljes történet

Esettanulmányok

Baleset nemzetközi gépjárművezetőként

Ügyfelünk nemzetközi gépjárművezetőként dolgozott az egyik nagy hazai fuvarozó vállalkozásnál.

A teljes történet


A munkáltatói felmondás indokolásáról

2017. december 22.

A munkaviszony megszüntetése kiemelkedően gyakori forrása a munkaügyi jogvitáknak, ezek jelentős része pedig bíróságon végződik. A munkaadók nagy része csúszós talajnak látja a munkáltatói felmondást, mivel azt megfelelően meg kell indokolni. A törvény ugyanis nem fogad el bármilyen indokolást, különösen akkor, ha az csak a valós - de meg nem nevezett, rejtett - ok elfedésére szolgál. Az adott munkakör megszüntetése gyakran szerepel az indokolásban, ám a körülményektől függően ez nem biztos, hogy megállja a helyét.

A korábbi, és az új munka törvénykönyve egyezően rögzíti, hogy a munkáltatói felmondást indokolni kell. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Az „átszervezés” olyan rugalmas hivatkozási lehetőség a munkáltatóknak, amellyel előszeretettel élnek akkor is, ha valójában más ok áll a háttérben. Az átszervezés hatásaként a munkáltató dönthet az adott munkakör teljes megszüntetéséről vagy annak összevonásáról is.

Nem mindegy azonban, hogy melyikre kerül sor valójában és ehhez képest mi áll az indokolásban. A munkakör megszüntetése nem feltétlenül azonos fogalom az összevonással. Amennyiben az adott munkakör ténylegesen nem szűnik meg a munkáltatónál, hanem azt a továbbiakban más személy tölti be, akkor nem valós, és emiatt nem jogszerű az a hivatkozás, ami pusztán a munkakör megszüntetésére utal. A megszüntetés ugyanis azt jelenti, hogy senki más sem látja el, nem veszi át az elbocsátott munkavállaló munkakörét.

A felmondással kapcsolatos jogszerűségi követelmény az indok valósága és okszerűsége, amit vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania a bíróságon. Az új munka törvénykönyve egyik jelentős eltérése az ilyen jogviták kimenetelét illetően az, hogy ha meg is állapítja a bíróság a felmondás jogellenességét, a munkaviszony néhány kivételtől eltekintve többé már nem állítható helyre az adott munkáltatónál. A munkavállalónak egy limitált kártérítéssel kell beérnie, akkor is, ha igazat adott neki a törvényszék.


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Munkajog

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. december 22., (32 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép