Ügyfélbeszámolók

A D.A.S. biztonságot kínál és bátorságot ad!

Bajka Botond

Egy 14 éves Opel Corsa-m van, 2006 tavaszán vásároltam. Mindig márkaszervizbe viszem és mindig ugyanoda. 2007 tavaszán jeleztem, hogy a motortérben hűtővíz-szivárgás van.

A teljes történet

Esettanulmányok

Javítás vagy csere?

Ügyfelünk tavaly karácsonykor mobiltelefont vásárolt lányának, amely két alkalommal a használatát lehetetlenné tevő hibát produkált.

A teljes történet


A kedvezményes nyugdíj és az ápolási díj kapcsolata

2016. január 12.

NŐI OLVASÓINK FIGYELMÉBE! Gyakran felmerülő kérdés a nőknél, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük, ahhoz, hogy igénybe vehessék a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. E kérdéskörön belül kiemelt jelentősége van az ápolási díjra jogosító idő beszámításának. 

Az ápolási díjra a törvény alapján a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó jogosult. Arra vonatkozóan, hogy az ápolási díjra való jogosultság időtartamát hogyan veszik figyelembe a nyugdíjazás során, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény rendelkezik a nők kedvezményes nyugdíjba vonulása kapcsán.

18. § (2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

  1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik,
  2. és b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

A nők kedvezményes nyugdíjazása szempontjából jogosultsági időnek minősül:

- a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal,
- valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben,
- csecsemőgondozási díjban,
- gyermekgondozási díjban,
- gyermekgondozást segítő ellátásban,
- gyermekgondozási segélyben,
- gyermeknevelési támogatásban,
- és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel,
- vagy ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően

szerzett szolgálati idő.

A jogszabály idézett rendelkezése alapján a nők kedvezményes nyugdíjba vonulása szempontjából az ápolási idő kizárólag abban az esetben számítható be, ha arra az ápoló a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke alapján jogosult.

További feltételként írja elő a törvény, hogy a 40 év jogosultsági időből 32 évet keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonnyal kell folytatni. Amennyiben ápolási díjra jogosult nő kíván ezzel a kedvezménnyel nyugdíjba vonulni, 32 év helyett 30 évet kell keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonnyal teljesítenie.

Az említettek alapján javasoljuk, hogy nyugdíjba vonulás előtti számításaik során vegyék figyelembe, hogy az ápolási idő, csak a fentiekben meghatározott esetben vehető figyelembe jogosultsági időként.


dr. Fekete Klaudia

Kategóriák: Társadalombiztosítás

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép