Ügyfélbeszámolók

Parkolás közben tették tönkre az autómat

Zsolnay Gábor, Budapest

Egyik nap, mikor kinéztem az ablakon, láttam amint egy autós, parkolás közben nekitolat gépjárművemnek, majd elhajt. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Hibás mobiltelefon

Ügyfelünk azzal fordult hozzánk, hogy a vadonatúj, kereskedésből vett mobiltelefonja egy hét használat után meghibásodott. Visszavitte a kereskedésbe, ahonnan tovább küldték a forgalmazóhoz. A diagnosztika alaplap hibát jelzett, de az ügyfelünk három hét várakozás után sem kapta vissza egy hetes telefonját. Társaságunk megkeresésére, a kereskedéshez intézett felszólító levelünk hatására az ügyfelünk rövid úton kapott egy új telefonkészüléket, mivel az általa beküldött telefon nem volt javítható. Ügyfelünk elégedetten köszönte meg hathatós segítségünket, mely gyors, szakszerű mivolta miatt rövid úton elérte célját.

A teljes történet


Hogyan készüljünk a csúszós utakra?

2016. november 28.

Hűvös, nyirkos idő beköszöntével rendszerint járműveinket felkészítjük a megváltozott körülményekre, mi magunk azonban nem biztos, hogy ilyen egyszerűen alkalmazkodunk. A KRESZ értelmében már indulás előtt köteles a vezető a kormányberendezést, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát, működését ellenőrizni. A rendszámtábla láthatóságának biztosítása is a sofőr feladata, mely a havas, latyakos időben nagyobb gondosságot igényelhet.

A KRESZ csak általánosan fogalmazza meg, hogy a járművezetőnek mindig az idő és útviszonyoknak megfelelően kell vezetnie, ami alkalmanként eltérő vezetési technikát jelent. Sokan azonban csak a hétköznapi rutin alapján választják meg sebességüket, megszokásból vezetnek a megváltozott időjárási körülmények ellenére, ami gyakran figyelmetlenséghez, és balesethez vezet. Érdemes részt venni vezetési tudásunk megerősítése, felfrissítése miatt egy-két vezetéstechnikai képzésen, ahol egy általános elméleti képzést követően egy oktatópályán komolyabb kockázat nélkül nyílik lehetőség veszélyesebb helyzetek kipróbálására. Ilyenkor megtapasztalható, hogy a követési távolság betartása, a megfelelő állapotú gumiabroncs, a megválasztott sebesség és a vezető fokozott figyelme milyen életbevágóan fontos minden alkalommal, amikor autóba ülünk.

Több cég, különböző pályákon, eltérő tartalmú és részletességű vezetéstechnikai oktatást nyújt ma már. Egyéni igényeinknek és tudásunknak megfelelően érdemes kiválasztani a számunkra megfelelő csomagot (alap- közép-, és emeltszint, téli-, nyári, off-road képzések, stb. ) Jogi szempontból is célszerű körültekintően eljárnunk, egyrészt elképzelhető, hogy a Casco biztosításunk nem vállal fedezetet egy ilyen képzésen történt káreseményért, másrészt az egyes cégek eltérő feltételekkel nyújtják a szolgáltatást. A kiválasztott csomag tartalmán kívül érdemes a megkötendő szerződésről érdeklődnünk az oktatóknál, mivel jellemzően azt tanácsolják, hogy saját autónkkal vegyünk részt a képzésen, hogy megismerhessük az egyedi tulajdonságait (fékút, alul-vagy túlkormányozottság, stb.)  és a megszerzett tapasztalatoknak annak megfelelően vezessünk a jövőben. Ez valóban praktikus szempont, azonban amennyiben a manőverezések során sérülést szenvedne a járművünk, egy esetlegesen elszenvedett kár megtéríttetése a megkötött szerződés rendelkezésein múlhat. Egyes cégek biztosítást kötnek ilyen esetekre, míg mások előre lefektetik a kárfelelősség megoszlásának rendjét a szerződésekben, nyilatkozatokban, melyeket jellemzően csak a képzés megkezdése előtt iratnak alá a részvevőkkel, a honlapjukon keresztül nem elérhetőek. Bátran kérjük el már az érdeklődésünk során a megkötendő szerződéseket, hogy azokat áttanulmányozva minden körülményt figyelembe véve választhassuk ki az igényeinknek leginkább megfelelőt.


dr. Kroh Anita

Kategóriák: Közlekedés

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép